Andra tärningsspel

Olika typer av spel med tärning
Den äldsta tärningen som har hittats är över 5000 år gammal, så det är inte särskilt förvånande att folk har uppfunnit många tärningsspel genom tiderna. I Iran har arkeologer funnit ett 3000 år gammalt backgammon spel. Detta spel spelas på ett spelbord där man slår två tärningar som avgör hur man får flytta sina markörer. I likhet med poker, så finns det strategiska val man kan göra för att utmanövrera sin motståndare men tur avgör också utgången tack vare tärningsslagen.

Under 50-talet uppfanns ett spel som kallas Yatzy som många svenskar har spelat under sin barndom. I detta spel slår varje spelare i turordning fem tärningar och försöker samla kombinationer som finns på ett protokoll papper. Varje kombination kan ses som en utmaning, exempelvis räknas endast fyror i en specifik utmaning medan en annan går ut på att få två par. Tärningarna får slås om två gånger och spelarna får välja att spara tärningarna som dem själva föredrar. Summan som tärningarna visar räknas som poäng om dom uppfyller utmaningen.

I slutet av spelet summeras poängen för dom olika utmaningarna och den med högst totalsumma vinner.

I Asien så finns det flera populära tärningsspel som är ganska okända i Europa. I Japanska filmer spelas ofta ett tärningsspel kallat Cho-han av den japanska maffian. Två tärningar kastas med hjälp av en bambu behållare och spelarna satsar pengar om det är jämnt eller ojämnt.

I Kina spelas ofta ett gammalt tärningsspel som kallas Dai su. Där skakas tre tärningar i en kista och spelarna satsar pengar på olika typer av kombinationer, genom att lägga marker på ett spelbord där olika kombinationer finns. Dai siu spelas mycket i Macau och har spridit sig till amerikanska kasinon. Det finns hundratals tärningsspel och det är bara fantasin som sätter stopp för vad man kan göra.